Mūsų valgymo įpročiai per pastaruosius 50 metų
pasikeitė labiau nei buvo pasikeitę per 10000 metų. tačiau maisto pardavimo
įpročiai vis dar tokie patys.
Nueini į prekybos centrą ir visur matai fermų
iliustracijas medinėmis tvoromis, siloso bokštais ir žalia žole bei daržine.
Taip sukasi kaimiška fantazija.
Moderniame Amerikos prekybos centre rasite 47
tūkst. produktų rūšių. Sezonai prekybos centruose nebeturi reikšmės. Pomidorai
yra nuskinami žali, o kol nukeliauja per pusę pasaulio, juos sunokina etanolio
dujos. Nors tai ir atrodo kaip pomidoras, tai tėra tarsi pomidoro kopija. Turiu
omenyje, kad su pomidoru jie panašūs tik spalva ir forma.
Mėsos skyriuose nebėra kaulų. Yra nematomas
šydas/užuolaida, kuri slepia mūsų maisto kelią iki mūsų. Industrija nenori, kad
žinotum tiesą apie tai, ką tu valgai, nes jeigu sužinosi, gali nebenorėti to
valgyti.
Jeigu nuseksi maisto grandinę nuo tų plastiku
apvyniotų pakelių, pamatysi visiškai kitokią realybę. Realybė – tai gamykla.
Tai jau nebe ferma, tai – gamykla. Ta mėsa pristatoma didžiulių tarptautinių
korporacijų, kurios beveik nesusiję su rančomis ir fermeriais. Dabar mūsų
maistas atkeliauja iš didžiulių „surinkimo“ (assembly) linijų, kur ir žmonės,
ir gyvuliai yra išnaudojami. Šiuolaikinis maistas yra daug nuodingesnis, todėl
jo gavimas ir yra taip slepiamas nuo mūsų. (fermeris) „Mes turime mažą grupelę
tarptautinių kompanijų, kurios valdo visą maisto gamybos sistemą. Jie valdo
visą kelią nuo sėklos iki prekybos centro.“ Tai nėra tik tai ką mes valgome. Tai
yra tai, ko mes nežinome, ko mums negalima žinoti. Ne vien mūsų gyvybei gresia
pavojus. „Kompanijos nenori, kad fermeriai kalbėtų. Jie nenori, kad istorija
pasklistų.“
Mano mėgstamiausias maistas iki šiol išlieka
mėsainis su skrudintomis bulvytėmis. Aš net neturėjau minties, jog kelios
kompanijos gali pakeisti maistą ir jo gaminimą. Aš tokį maistą valgiau visą
savo gyvenimą nė nusimąstydamas iš kur jis atkeliauja. Nemaniau, kad maisto
industrija yra tokia išsiplėtojusi. O tada sužinojau, kad nuo mūsų viskas yra slepiama.
Manau todėl ir tapau reporteriu-tyrėju t.y. todėl, kad galėčiau pamatyti kas
yra už to nepermatomo šydo, kad galėčiau pamatyti visus tuos svarbius dalykus,
kurie yra paslėpti.
Visa industrinė maisto gamyba, prasidėjo nuo
greitojo maisto. 1930 – aisiais buvo atidarytas naujas restoranų tinklas,
pavadintas „įvažiuojamaisiais“. Broliams Makdonaldams verslas sekėsi puikiai,
bet jie nusprendė mažinti kainas ir viską supaprastinti. Tada jie atleido
daugumą padavėjų, atsikratė daugumos dalykų iš meniu ir padarė revoliuciją su
savotiška restorano valdymo idėja. Praktiškai jie atidarė maisto gamyklas
restorano virtuvėse. Vienas darbuotojas darydavo vieną darbą vėl, vėl ir vėl.
Samdydami tokius darbuotojus jie galėdavo mokėti jiems mažiau bei galėjo juos lengvai
pakeisti kitais. Tai buvo nebrangus, skanus maistas. Makdonaldų greitojo maisto
restoranai turėjo didžiulį pasisekimą. Tokio mentaliteto vienarūšiškumas,
komfortas ir pigumas nulėmė masiškas įvairių rūšių pasekmes. Kuomet
Makdonaldams tiekiami didžiausi skrudintos jautienos JAV kiekiai ir kai jie
nori, jog tas maisto skonis būtų visur būtent toks pat, todėl jie pakeitė
gamybos būdus.
Makdonaldo korporacija yra didžiausia bulvių,
viena didžiausių kiaulienos, vištienos, pomidorų, salotų ir netgi obuolių
pirkėja. Šios gigantiškos greito maisto kompanijos nori didelių pajamų. Todėl dabar kelios
tokios kompanijos valdo visą mūsų valgomą maistą.
1970 – aisiais didžiausios jautienos gamintojos
kontroliavo tik ~ 25% rinkos.
Šiandien, 4 didžiausios kontroliuoja daugiau negu
80% rinkos.
Tas pats vyksta ir su kiauliena.
Net jeigu ir nesilankote greito maisto
restoranuose, valgai mėsą, kuri gaminama lygiai tokios pat sistemos.
Kai žiūri į etiketes, matai fermeris toks,
fermeris anoks, bet tuos produktus gamina tik 3 ar 4 kompanijos. Jos valdo
mėsos gamybą šalyje. JAV dar niekada nebuvo turėjusi tokių didelių įmonių
istorijoje. Pavyzdžiui, „Tyson“ yra didžiausia mėsos pakavimo kompanija
pasaulyje. Industrija pakeitė viščiukų augimo procesą.
Paukščiai dabar yra
užauginami ir paskerdžiami dvigubai greičiau, nei tai buvo daroma prieš 50
metų, tačiau dabar jie dvigubai didesni. Žmonės mėgsta valgyti liesą mėsą,
todėl buvo išveista viščiukų veislė, kuri turėtų didesnes krūtinėles.
Jie pakeitė ne tik vištieną, bet pakeitė ir
fermas. Šiandien fermeriai nekontroliuoja savo paukščių. Tokios kompanijos kaip
„Tyson“ paukščiai priklauso jiems nuo pat išsiritimo dienos iki kol jie
paskerdžiami.
[Nacionalinės Vištienos Tarybos Konsulas]:
„Vištienos industrija pakeitė modelį, todėl produktas yra patiekiamas daug
greičiau, o kitos kompanijos, seka industrijos pavyzdžiu, nes mato, kad tai
didina jų pelną. Jos masto taip: mes pristatome ne vištieną, mes pristatome
maistą. Viskas mechanizuota. Paukščiai, kurie pristatomi iš fermų, turi būti
beveik vienodo dydžio. Sistema leidžia pagaminti didelį kiekį produkto mažame
žemės lopinėly už labai prieinamą kainą. Paaiškinkit man kas nors, kas čia
negerai.“
[MvLean Country, Kentucky]: „(...) Kai vištienos
industrija atsikraustė čia, visa bendruomenė praturtėjo. (...) Aš turiu apie
300 tūkst. viščiukų. (...) Mes pasirašėme sutartį su „Tyson“ kompanija. Jie
augina viščiukus jau daug metų. čia viskas pagrįsta mokslo išradimais. Jie juos
pritaikė pirmieji. Jeigu gali užauginti viščiuką per 49 dienas, kodėl turėtum
jį auginti 3 mėnesius? Taip uždirbi daugiau pinigų. Šitie viščiukai niekada
nematė saulės šviesos. Jie beveik visada gyvena tamsoje.“
Šis fermeris pasiūlė apsilankyti vištidėse, tačiau
po daugybės „Tyson“ reprezentatorių vizitų, jis šią savo nuomonę pakeitė.
„Tyson“ atsisakė duoti interviu šiam filmui.
-
[Žurnalistas]
Ar tu manai, kad jie nori mus atbaidyti?
-
[Fermeris]
Nežinau...Jeigu žinočiau – pasakyčiau. Būtų šaunu, jeigu jūs pamatytumėte, kas
dedasi viduje, bet aš negaliu jūsų įleisti.
Po daugybės fermerių prašymų/įkalbinėjimų, tik
viena leido nufilmuoti tai, kas dėjosi vištidėse.
Ši fermerės (kuri leido filmuoti vištides)
vištidės vis dar yra seno tipo t.y. vištidės su langais.
(Išmetusi keliolika negyvų vištų iš vištidžių ji
sako, jog tai yra norma/įprasta kasdienybė jos darbe.)
[Fermerė]: „Aš suprantu, kodėl fermeriai nenori
kalbėti. Jie nekalba, nes kompanijos jiems taip liepia. Kol mokami pinigai, jie
valdo viską. Bet tai atvedė iki to, kad tai kas yra daroma, yra negerai. Aš
apsigalvojau: pasakysiu tai, ką turiu pasakyti. Aš suprantu, kodėl kiti nenori
to padaryti. Tačiau aš galvoju, kad tai jau nebeturi prasmės. Kas nors privalo
prabilti. (...) Čia daug purvo. Ore sklando dulkės. Visur pilna išmatų. Tai ne
vištų auginimas. Čia masinė gamyba kaip surinkimo
linijose/fabrikuose/gamyklose. Kai jie nuo viščiuko užaugs iki 1,5 kg vištos,
jų kaulai ir pagrindiniai organai nebeatlaikys tokio greito augimo krūvio.
Dauguma viščiukų paeina kelis žingsnius ir gulasi, nes jų kaulai neatlaiko
tokio didelio svorio. Pašare yra antibiotikų, kuriuos viščiukai suvirškina.
Tačiau bakterijos pasidaro atsparios, todėl antibiotikai ima nebeveikti. Aš
tapau alergiška antibiotikams ir nebegaliu jų vartoti. (...) Kai viduje pasidaro
tamsu, viščiukai sugula. Tada jie mažiau priešinasi pagaunami. Daugiausiai pas
mus dirbdavo afro-amerikiečiai. Dabar atsiranda vis daugiau darbuotojų iš
P.Amerikos, kurie yra nelegalūs emigrantai. Jie mano, kad čia neturi jokių
teisių ir dėl nieko nesiskundžia. Kompanijoms tokie darbuotojai patinka. Tačiau
šiems darbuotojams visiškai nerūpi ar viščiukai serga. Visi viščiukai vežami į
skerdyklą. (...) Didžiosios kompanijos laiko fermerius po savo kumščiu, dėl
skolų kurias tie fermeriai turi. Vienos vištidės kaina yra nuo 280 iki 300
tūkst. JAV dolerių. O kuomet nusiperki nors vieną tokią, tai kompanijos
atstovai nuolat lankosi pas tave ir reikalauja atnaujinti visą įrangą ir
fermeris neturi jokio pasirinkimo: tu turi tai padaryti arba tau yra grasinama,
kad kontraktas bus nutrauktas. Štai taip jie ir kontroliuoja fermerius. Taip
jie priverčia fermerius leisti pinigus, grįžti į bankus ir imti paskolas ir
skola tiktai auga. Savo versle tu neturi jokių teisių. Tai žemina. Tu tarsi
tampi kompanijos vergu.“
„Perdue“ duoti interviu šiam filmui atsisakė, o
šios fermerės kontraktas buvo nutrauktas, kuomet ji atsisakė pakeisti seno
modelio vištides su langais į belanges vištides su „tuneliniu vėdinimu“.
Tipinis vištų augintojas, kuris turi dvi vištides,
yra pasiskolinęs 500 tūkst. JAV dolerių, o per metus uždirba apie 18 tūkst.
Apie kukurūzus
Jeigu tau kyla idėja parašyti knygą apie tai iš
kur atsiranda maistas, tai tik parodo kaip per toli mes esame nužengę. Man
atrodo, kad mes turime teisę žinoti iš kur atsiranda mūsų maistas: Kas jį
gamina(?), kaip jį gamina(?), gal galima apžiūrėti jūsų virtuvę (?).
Kai panorau suprasti industrinę maisto sistemą,
viską pradėjau labai paprastai. Aš norėjau surasti savo maisto šaltinį. Kai
eini pro prekybos centrą ir galvoji, kad ten prekių pasirinkimas yra didžiulis
– taip nėra. Tai tėra tik iliuzija. Ten tėra tik kelios kompanijos su kelių
rūšių gaminiais. Labiausiai mane nustebino tai, kad kuomet atsekiau maisto
grandinės pradžią, aš stovėjau toje pačioje vietoje ir tai buvo kukurūzų laukas
Ajovoje. Didelė dalis mūsų valgomo maisto yra gaminama iš sumaniai perdirbtų
kukurūzų.
Galima sakyti, kad kukurūzai užkariavo pasaulį.
Turiu omenyje, jog tai nuostabus augalas. Prieš šimtą metų, fermeris galėdavo
užauginti apie 20 bušelių kukurūzų viename akre. Šiandien viename akre galima
užauginti 200. Tai yra neįtikėtinas pasiekimas. Dėl jo didesnį pelną gauna
kepėjai, trąšų bei pesticidų gamintojai.
[Kukurūzų augintojas]: „30 % šalies (JAV) dirbamų žemių yra apsėta kukurūzais.
Valdžia leidžia kiekvienam sėti kukurūzus dėl to, kad vėliau didesnius jų
kiekius gautų už mažesnę kainą. Tiesą pasakius, mums moka ir už tai, kad gaminame
per daug, o tai sukėlė dideli tarptautiniai poreikiai. Valdžia didina kukurūzų
fermų skaičių, nes didžiosios kompanijos (tokios kaip „ADM“ „Tyson“,
„Smithfield“) sparčiai juos išperka.
„Fermų bilis“, kuris turėtų būti vadinamas „maisto
bilis“, susistemina vis maisto ekonomiką. Fermų politika visada susitelkia ties
grūdų fermomis, nes grūdai gali būti sandėliuojami.
Mes skatiname fermerius auginti kukurūzus tam, kad
galėtumėme plėstis, tapti stipresni.
Mes mokame fermeriams už bušelius. [Fermeris]:
„mes teikiame daug kukurūzų, kurių kompanijos nebegali sunaudoti.“
[Maisto pramonės „inžinierius“ (L.Johnson, Ajovos
universitetas)]: „Dabar maiste naudojama inžinerija. Mes žinome kaip pagerinti
ir išvaizdą, ir skonį. Kai visus šiuos dalykus sujungiame ir išrandame naujas
maisto šakas, kurios šaldytuve nesužiedėja ir, bėgant laikui, nekietėja.
Žinoma, labiausiai naudojamas didelės koncentracijos skonio stipriklis –
kukurūzų sirupas. Aš drįstu spėti, kad kai pažiūrėsite į prekybos centrų
lentynas, lažinuosi, jog 90 % jūsų matomų produktų turi kukurūzų arba sojų pupelių ingredientų. Ir
dažniausiai būna kartu.“
Kukurūzų produktų pavyzdžiai: kečupas, sūris,
sausainiai, baterijos, riešutų sviestas, kola, želė/drebučiai, dirbtiniai
saldikliai, sirupas, sultys, „kool-aid“,
anglis („charcoal“?), sauskelnės, nuskausminamieji (tokie kaip
„mortin‘as“), mėsa, greitasis maistas....
Neapdorotas kukurūzas yra puiki medžiaga. Jis turi
„mėsingą“ šerdį ir daug krakmolo. Galima viską išskaidyti ir vėl sujungti. Iš
jų gaminamas didelio koncentrato sirupas. Iš jo gaminamas meltodekstrinas,
digliceridas, ksantano guma ir ascorbo rūgštis. Daugybė į mūsų maistą dedamų
produktų yra padaroma iš kukurūzų.
O taip pat jais galima maitinti gyvulius.
[Fermeris]: „Kukurūzai yra pagrindinis pašaras: viščiukams, kiaulėms, jaučiams
ir t.t.“ Vis dažniau jais šeriamos žuvys. Kukurūzais minta ir tilapijos ir
lašišos. Mes „išmokėme“ jas misti kukurūzais. Faktas, jog kukurūzų atpigimas
taip pat atpigino ir mėsos produktus. Vidutinis amerikietis per metus suvalgo
daugiau negu 200 svarų mėsos ir tai būtų neįmanoma, jeigu kompanijos gyvulių
nešertų pigiu pašaru. [...] Visi gyvūnai yra šeriami pašaru, atgabentu iš JAV
centro vakarinės dalies. Yra ištisas „voratinklis“ kelių ir geležinkelių, per
kuriuos kukurūzai išvežiojami po šalį.

[A.Trenkle, atrajojimo (ruminant) mitybos
ekspertas, Ajovos universitetas]: „[...] Gyvūnai evoliucionavo ėsdami žolę. Yra
atlikti tyrimai, kurie teigia, kad kukurūzus ėdančiose karvėse veisiasi E koli
rūgštys. Jos gali sužaloti karvės organizmą.“
Taigi jei šeri galvijus kukurūzais, kuriuose yra
greitai evoliucionuojančio E koli, jie pradeda evoliucionuotis į mutaciją,
vadinamą „E koli 0157:h7“. Tai sparčiai plinta. Todėl šio produkto kiekis
galvijų pašare reguliuojamas.
Gyvūnai visą dieną stovi iki kelių įbridę į savo
pačių išmatas.
Vadinasi, jeigu viena karvė jų turi, tai jų turės
ir visos kitos.
Kai jos nugabenamos į skerdyklą, jų kailiai būna
padengti mėšlu. Jei per valandą skerdykloje paskerdžiami 400 jaučių, išmatų
patekimas ant karkasų yra nesustabdomas. Šitaip mėšlas patenka į maistą.
Šitas dalykas, kurio anksčiau maiste nebuvo,
randamas beveik viso pasaulio maisto sistemoje.
[...]
Industrinė maisto sistema tenori didesnio našumo,
tačiau kiekvienas žingsnis našumo link veda prie problemų. Jeigu vietoj
kukurūzų 5 dienas galvijams būtų duodama žolė, ji pašalintų 80 % E Kolio iš jų organizmo. Bet, žinoma,
industrija to nedarys. Kai industriją ištinka tokia didelė bėda, tai jie
netikrina kur glūdį problemos šaltinis, tačiau puola išradinėti naujus vaistus,
kad išlaikytų sistemą gyvuojančią.

-
Ar
jūsų mėsa yra labiausiai naudojama mėsainių mėsa šalyje?
-
70 %. Manome, kad po penkerių metų bus 100
%. Mes turime varžovų šiek tiek, bet
mes juos veikiausiai įveiksime. Suprantate, tai yra mokslo ir technologijos
sąjunga.
Dolerio meniu
Šeimyna užsisako maisto greitojo maisto
„restorane“.
-
Norėčiau
dolerinio paketo. 5 rodeo sūrainių (5$), du vištienos sumuštinius(2$).
-
Kas
nors dar?
-
Du
mažus „Sprite“ (2$) ir dar duokit man didelį „Daktarą pipirą“ (1.60 $).
-
11 $ ir 48 ct.
-
Ačiū.
[Kalba tos pačios šeimos mama]: „Mes nė
nesusimąstome apie sveiką maistą, nes manome, kad viskas yra sveika. Kai
sužinojau, kad greitas maistas yra tikrai nesveikas mums, pasijaučiau kalta,
kad duodu jo vaikams. Tačiau mes neturime laiko normaliems pusryčiams, nes
išvykstame 6. Namo grįžtame tik 9-10 h. vakaro. Kai teturi vieną dolerį
išleidimui ir turi pamaitinti du vaikus, tai arba eini į prekybos centrą ir
ieškai ko nors pigaus, arba tiesiog važiuoji į „greitojo maisto restoraną“ ir
nusiperki du mažus mėsainius, paduodi jiems ir sakai: „štai prašom, valgykit.“
Nuo mėsainio jie pasisotins, o nuo prekybos centro maisto (už tą pačią kainą) –
ne. [...] Mes galime rasti (prekybos centre) pigesnių saldainių, mes galime
rasti pigesnių traškučių. Sodos gėrimai tikrai pigūs. Kartais pažiūri į
daržovių skyrių ir pagalvoji, kad už tą pačią kainą, galėsi nusipirkti du
mėsainius. [...] Mano vyras serga diabetu. Aš labai rūpinuosi tuo, nes jis gali
apakti. Kartais jis pradeda drebėti, todėl aš bijau, kad jis tuoj nebegalės
vairuoti, o tokia yra jo profesija. Mes turime pirkti būtinus vaistus (50
tablečių kainavo 130 $).
Tačiau jis naudoja dvi rūšis tablečių: vienos kainuoja apie 100 $, o kitos irgi panašiai. Šitaip mes
prarandame daug pinigų. Arba mes turime pirkti jam vaistus, arba pirkti
daržoves, kurios yra sveikos. Tai kaip manot, ką rinktis? “
Kodėl Makdonalde gali nusipirkti mėsainius už 99
ct., o brokolio – ne? Visas mūsų maistas tapo kaloringas, ir tai nėra
nelaimingas atsitikimas. Turiu omenyje, jog kaloringas maistas yra daug
pigesnis, nes jis yra smarkiai subsidijuotas. Tai yra dėl to, kad mes taip
prižiūrime agrokultūras ir dėl tokios fermų politikos. Visų užkandžių kalorijas
sudaro avižos, kukurūzai ir sojų pupelės. Todėl, kad kaloringas maistas yra
pigesnis už sveiką, padidėjo ir nutukimo lygis. Žmogus visą laiką kovojo dėl
maisto kiekio, kuris turi pakankamai kalorijų, kad žmogus galėtų likti gyvas.
Dabar problema yra tame, kad mes gauname per daug kalorijų.
Industrija kaltina nutukėlius tuo, kad jie neturi
valios. Tačiau kuomet keiti maistą, tu spaudai evoliucijos mygtukus. Faktas
tas, kad daugiausiai mes gauname tris skonius: druskos, riebalų ir cukraus. Šių
dalykų gamtoje rasite nedaug, tačiau dabar cukraus yra visur 24/7. Per metus
mes sunaudojame kelis tūkstančius svarų šio produkto. Didelės koncentracijos
kukurūzų sirupas ir rafinuoti karbohidratai priveda prie insulinų padaugėjimo
bei palaipsniui didina cukraus kiekį kraujyje.
Anksčiau diabetu sirgdavo tik suaugę. Dabar juo
serga ir vaikai epideminėmis proporcijomis. 1 iš 3 amerikiečių gimusių po 2000
susidurs su diabetu ankstyvame amžiuje.
Žolėje
[J.Salatin, tradicinis/savarankiškas fermeris
JAV]: „Viskas ką mes darome industrinėms agro kultūroms, verčia jas auginti
didesnes, maistingesnes ir pigesnes. Niekas nesusimąsto apie E koli ar II
kategorijos diabetą, ar apie tai, kad visa ekologinė sistema šlubuoja. Mes
kalbame apie tai, kad fermerių sprendimai priklauso didelėms kompanijoms
didžiausiuose miestuose, kur žmonės priima sprendimus ir kurių sukeltų
padarinių jie nejaučia.
Čia jos (karvės) daugiausia ėda žolę. Jos čia
neėda kukurūzų, nudvėsusių karvių ar viščiukų išmatų, kaip kad gyvuliai daro
ten. Jos ėda žolę, pašarą, dobilus, vaistažoles, na, patys suprantat. Jeigu jos
ėstų kukurūzus, juos tektų nupjauti, atvežti, o tada dar ir pasirūpinti, kad
mėšlas būtų išmetamas kažkur lauk. Čia jos viską daro pačios. Mums nieko
nereikia vežioti, nes jos pačios viską apeina. Viskas vyksta normaliai.
Industrinė maisto sistema tapo triukšmaujančia,
smirdančia, o ne žmonėms patinkančia vieta, o prižiūrintys žmonės, nenori
įleisti pašalinių, nes tada žmonės pamatytų bjaurią tiesą. Kai taip atsitiko,
mes praradome pasitikėjimą visa maisto sistemos atsakomybe. Jeigu visose
didžiulėse gamyklose įstatytume langus, visoje šalyje maisto kokybė pagerėtų.
[...] Mes leidome sau tapti tokiais atsiribojusiais tokiuose svarbiuose
dalykuose kai kad mūsų valgomas maistas. [...] Čia mes būnam gryname ore, po
saule. Bet MKA (USDA – JAV agrokultūros departamentas) sako, kad sąlygos,
kuriose mes dirbame, yra nesanitarinės, nes ore pilna bakterijų. Jie bandė mus
uždaryti. Ar galite tai įsivaizduoti? Taigi mes savo gyvulių mėsą ištyrėme
laboratorijoje. Mūsiškė turėjo 133 bakterijas, o parduotuvėje turėjo
vidutiniškai 3600. Jų mėsa buvo plaunama 40 trln. Vonių, o mūsiškės plovimui
net nenaudojamas chloras.
Daug žmonių klausinėja: ar galima pamaitinti
pasaulį(?) Galiu pasakyti, kad taip, galime, nes tereikia, kad visi fermeriai
susivienytų į efektingą įmonę.
Girdėjau žmones sakančius: ką 3 $ už dėžutę kiaušinių(?), o tuo pat metu
gėrė sodos gėrimą iš 75 ct. Kainuojančios skardinės.
Aš visada stebėjausi, kodėl mums taip sekasi
pataikyti į svetimą taikinį? Mes išmokome sodinti ir apdirbti kukurūzus,
naudodami įvairias technologijas (tarp jų ir GPS), tačiau niekas nesusimąsto:
„ar mes tikrai galime šerti karves kukurūzais?“ Mes tapome technikų kultūra.
Mes visi mąstome „Kaip?“, ir niekas nesustoja ir nepaklausia: „bet kodėl?“.
Kultūra, kuri mato kiaulę, kaip protoplazminę/neorganinę struktūrą, kurią
galima perdaryti tiek, kiek leidžia žmogaus vaizduotė. Niekas nesusimąsto, kad
jos taip pat yra individai su tais pačiais poreikiais ir apie tai, kad jos mąsto.“
Smitfield Hog Processing Plant – didžiausia
kiaulių skerdykla pasaulyje.
[E.Pena, sąjungos planuotojas]: „Gamykla pastatyta
mažame mieste pavadinimu „Taro Kulnas“, kurio ekonomika yra smukusi. Smifildas
perprato vietos pasirinkimo meną. Jie rado vietą, kurioje yra pigios darbo
jėgos. Nepasiturintys baltieji, nepasiturintys juodieji. Jie juos patraukė savo
pusėn labai greitai. Jie savo darbuotojus veža Dentstvilio (Pietų Karolinos)
iki Klintono (Šiaurės Karolinos). Visi darbuotojai yra atvežami iš gyvenviečių,
išsidėsčiusių šimtų mylių spinduliu.“
[Didžiausios skerdyklos pasaulyje darbininkas]:
„Jie taip pat elgiasi su savo
darbuotojais, kaip kad elgiasi su kiaulėmis. Suprantat, kiaulė negali
turėti komforto, nes jis vis tiek būtų laikinas. Jas vis vien greitai paskers.
Ir jie taip pat mąsto apie darbuotojus. Nė vienas darbuotojas pas juos neliks
amžinai. Kai per valandą tu turi išpjauti 2000 kiaulių žarnas, tai tu gali
greitai pasigauti infekciją po nagais ir kitur. Visi jų nagai lupasi nuo
pirštų. Tu visas išsitepi krauju, išmatomis, šlapimu. Ten lengva susižeisti. Tu
visada dirbi su ta pačia kiaulių dalimi ir tai nesustabdoma, supanti. Iš esmės,
tu esi priverstas būti žmogumi/mašina.“
Čia dirba žmonės, kurie negali sau leisti
atsistatydinimo. Smitfildas tai žino. Tik todėl jie ir laikosi.
Prieš šimtą metų, kuomet Eptonas Sinkleris parašė
„Džiunglės“, kiaulienos kompanijos turėjo didelę galią. Ten dirbo imigrantai iš
Rytų Europos, kurie neturėjo jokios galios prieš valdžią. Jie siaubingai
susižeisdavo, netgi mirdavo. Reikalai pamažu pasitaisė. Tedis Ruzveltas pradėjo
tvarkyti kiaulienos pramonę. Jis pamažu suorganizavo mėsą pakuojančius
darbuotojus ir tai tapo vienas geriausių darbų JAV. 1950 – aisiais mėsą
pakuojantis darbuotojas, automatiškai gaudavo gerą algą, privilegijų ir gerą
pensiją. O kas gi atsitiko vėliau? Mėsą tiekiančios kompanijos pradėjo plėstis
į greito maisto rinką, kuri buvo didžiausias užsakovas. Kai kurios mėsą
tiekiančios kompanijos, pavyzdžiui, „IBP“, pradėjo taikyti tuos pačius darbo
metodus, kokius taikydavo greitojo maisto užkandinės: mažino algas, mažino
pensijas, atimdavo privilegijas, panaikino darbuotojų sąjungas, greitino
gaminimo procesą ir išmokė darbuotojus daryti tą patį darbą dar kartą ir dar ir
t.t... darbo mėsos pakavimo darbas dabar yra vienas iš pavojingiausių darbų
JAV. Mėsos pakavimo kompanijos pradėjo samdyti neregistruotus/nelegalius
emigrantus, kurių dauguma yra iš Meksikos. Dauguma tų emigrantų, Meksikoje
turėjo kukurūzų ūkius. „NAFTA“ leido užpildyti Meksikos turgus pigiais
amerikietiškais kukurūzais. Dėl to daugelis (daugiau negu 1,5 mln.) meksikiečių
prarado savo fermas. Jie nesugebėjo konkuruoti su amerikietiškomis kukurūzus
tiekiančiomis kompanijomis. Tai kas gi atsitiko su tais fermeriais
meksikiečiais? Mėsos įmonės, tokios kaip „IBP“, „National Beef“ ir „Monfort“,
pradėjo aktyviai gabentis darbininkus iš Meksikos. Kompanijos reklamavosi per:
radiją, laikraščius. „IBP“ įkūrė autobusų tarnybą, kuri galėtų vežti
meksikiečius darbininkus į JAV. Metų metus vyriausybė į tuos emigrantus žiūrėjo
pro pirštus. Tačiau dabar, kai prasidėjo „anti-emigraciniai“ judėjimai, kurie
protestuoja prieš emigrantus, bet ne prieš juos čia atviliojusias kompanijas,
vyriausybė veja emigrantus iš šalies.
[E.Pena]: „Šiame rajone (Tar Heel, Š. Karolina)
pareigūnai suiminėja Smitfildo darbuotojus iš Meksikos. [...] Jie atsikrato 15
darbuotojų per dieną, tačiau nevaro jų masiškai, todėl tai nekenkia
produkcijai. Nematau, kad būtų suimami emigrantai, kurie nedirba pas
Smitfieldą. Nevaro tų, kurie yra nesusiję su kompanija. Suimami tik tie, kurie
dirba mums. Šiandien mes matome, kad žmonės, kurie sunkiai dirbo yra suimami.
Mes norime maistą pirkti pigiai, tačiau
nesuprantame, kad tai turi pasekmių. Šitie vyrai 10-15 metų dirbo pakuodami
jūsų valgomą šoninę, kumpį, o dabar yra išvežami lyg būtų kriminaliniai
nusikaltėliai. O šios kompanijos uždirba bilijonus dolerių.
Smitfieldas atsisakė duoti interviu šiam filmui.
Paslėptos kainos
[J.Salatin, tradicinis/savarankiškas fermeris JAV]:
„Ar mes renkamės kas pigiausia? Turiu omenyje, kas norėtų pirkti pigiausią
mašiną? Mes norime, kad maisto sistema tiektų „mistiškai“ pigų maistą, nors, iš
tikrųjų, jis yra brangus, kai pridedi gamtos žalojimą, socialines bei sveikatos
problemas. Industrija nėra sąžininga. Jis nėra sąžiningai įkainojamas, jis nėra
sąžiningai pakuojamas, jis nėra sąžiningai gaminamas. Tame maiste nėra nieko
sąžiningo. [...] Aš netrokštu plėsti savo kompanijos. Aš trokštu tiekti
sveikiausią ir geriausią maistą pasaulyje ir jeigu man pasiseks, tuomet daugiau
žmonių ateis apsipirkti į mūsų krautuvę, bet aš Mūsiu sąžiningas. Toks jau aš
esu. Aš nenoriu, kad mano kompanija būtų kaip „Valmartas“. Kai tik pradedi
siekti aukštumų, tu pradedi kitaip įsivaizduoti savo klientą, tu pradedi kitaip
įsivaizduoti savo produktą, tu pradedi kitaip įsivaizduoti savo verslą. Viskas,
kas yra svarbu, tau pradės atrodyti kitaip.“
[...]
Praeitame amžiuje vidutinis fermeris galėjo
pamaitinti 6-8 žmones. Šiandien vidutinis JAV fermeris gali pamaitinti 126 žmones.
Fermų pakeitimai buvo svarbūs ir radikalūs, tačiau dauguma mūsų to nežino, nes
ką dabar galima vadinti fermeriu? Jų gyvenimo būdas buvo pakeistas iš esmės.
Nuo grūdo iki supermarketo.
[T.Roush, JAV kukurūzų augintojų asociacijos
viceprezidentas, kukurūzų augintojas]: „Prieš 10 tūkst. metų, fermeriai
išsaugodavo geriausias sėklas, kad galėtų pasodinti ateinančiais metais. Šitaip
sėklos buvo vystomos. Šitaip iš paprasčiausios niekam nereikalingos žolės
išsivystė iki naudingiausias augalas žemėje – kukurūzas. “
Idėja, kad bet kuris žmogus gali turėti savo
pasėlių, yra nauja. Jos nebuvo iki 1980 – ųjų, kai Aukščiausias teismas
nusprendė, kad tai gerina gyvenimo lygį ir tai atvėrė duris bandymui pagerinti
pačią svarbiausią gyvenimo dalį, kurią aš laikau pasėlius, nuo kurių mes esame
priklausomi.
[T.Roush]: „“Monsanto“ yra cheminius produktus
gaminanti kompanija. Jie sukūrė „DDT“, „oranžinį agentą“ Vietname, o tada jie
sukūrė produktą pavadinimu „Roundup“ (weed and grass killer/piktžolių ir žolės
naikintojas). Tada mes pradėjome girdėti gandus, kad yra genetiškai apdirbta
sojų pupelė, kuri yra atspari „Roundup‘ui“. Kai „Roundup‘as“ buvo purškiamas
ant pasėlių, tai jis sunaikindavo viską išskyrus šias „Roundup‘ui“ atsparias
sojų pupeles.“
<1996,
kuomet „Monsanto“ pradėjo pardavinėti „Roundup Ready“ sojų pupeles, tik 2 % iš visų sojų pupelių JAV turėjo jų
patentuotą geną. Tačiau 2008-aisiais jau daugiau nei 90 % iš
visų auginamų sojų pupelių JAV turėjo „Monsanto“ korporacijos užpatentuotą
geną.>
-
[T.Roush,
JAV kukurūzų augintojų asociacijos viceprezidentas, kukurūzų augintojas] Atsimenu,
kai prasidėjo visas tas sėklų nesaugojimo reikalas. Dauguma fermeriu tiesiog
pasibjaurėjo šita koncepcija. Buvo įdomu stebėti 11 metų kursą, kai visai
šaliai buvo pareikšta, kad mes negalime pasilikti savo nuimto derliaus
asmeniniam naudojimui.
-
O kas
nutikdavo, kai fermeris pasilikdavo sėklas?
-
Na,
žinot, dabar liko tik viena kompanija,
kuri tai draudžia ir ji vadinasi „Monsanto“. Ji yra... Jie turi privačią tyrėjų
komandą, kuri išsidėsčiusi po visą šalį. Jie naudoja 1-800 karštąją liniją į
kurią galima skambinti ir pranešti, kad kažkas pasiliko savo derlių ir tada jie
atsiunčia tyrėją, kuris viską patikrina. Jeigu pasilieki savo derlių, tau
greičiausiai paskambins žmogus iš „Monsanto“.
<“Monsanto“ turi 75 darbuotojus, kurie būtent tiria
ir persekioja fermerius. Bet kuris fermeris, laikantis sėklas, gali būti
pagautas ir nuteistas dėl patento pažeidimo.>
[D.Runyon, nukentėjęs nuo „Monsanto“ fermeris #1]: „Pas mane atvažiavo du žmonės. Buvo apie
7/7:30 vakaro, ir jie man padavė juodą kortelę. Jie niekada nesakė, jog yra iš „Monsanto“
[...]Jie buvo, sakyčiau, kad jie buvę kariai arba buvę policininkai. Jie buvo
dideli ir gąsdinantys. [...] Aš apsisukau ir žengiau į namų pusę, kai išgirdau
juos sakant: „jis kaltas““.
[Nukentėjęs nuo „Monsanto“ fermeris #2]: „Jie pasakė, kad turi prižiūrėtojų
komandą, kurie matė mane valant pupeles. [...] Aš nežinau, gal jie turėjo kokią
persekiotojų komandą, o gal mane įskundė kaimynas. Nežinau. “
[M.Parr (grūdų valytojas), nukentėjęs nuo „Monsanto“
fermeris #3]: „Aš atsikeliu
apie 3-4 ryto tam, kad tyrėjai nepradėtų manęs persekioti kelyje. “
<M.Parr‘o grūdų valymo mašina/kombainas
pašalina šiukšles taigi sėklos gali būti išsaugotos ir pasodintos sekančiais
metais.>
-
[D.Runyon]
Tai puiki 1800 – aisiais išrasta mašina, o „monsanto“ nori ją atimti.
-
Kaip
jums atrodo, kiek tokių aparatų yra pas šalies ūkininkus?
-
[M.Parr]
Sakyčiau, kad Indianos valstijoje jų tėra 6. Galbūt. Aš tiksliai nežinau...
-
O
kiek jų buvo anksčiau?
-
Dieve
mano. Kiekvienas fermeris turėjo po 3. Visi jie buvo atimti. Neliko nė vieno.
[D.Runyon]: „Kai „Monsanto“ pupelės pirmą kartą
buvo pradėtos pardavinėti, aš nesustojau dirbti. Mano išvalytų sojų pupelių
derlius buvo geras, todėl pamaniau sau: „Darysiu tai, ką darau visada“
<D.Runyon nesodina „Monsanto“ sėklų, tačiau jo
laukai buvo užkrėsti genetiškai modifikuotomis sėklomis (GMOs).>
Visi mano kaimynai naudoja GMO. Jų žiedadulkės
atskrenda į manąsias, į mano laukus patenka jų sėklos. Aš vis vien esu laikomas
atsakingu.“
<Jei „Monsanto“ randa, jog laukas yra „užkrėstas“
jų sukurtais GMO produktais/sėklomis, tai fermeris privalo įrodyti, jog jis nepažeidė
„Monsanto“ patento.>
Kuomet tu genetiškai pakeiti sėklą, ji priklauso
tau. Agrokultūrose to niekada nėra buvę anksčiau.
[T.Roush, JAV kukurūzų augintojų asociacijos
viceprezidentas, kukurūzų augintojas]: „Anksčiau egzistavo universitetai, kurie
išvystydavo vadinamąją „Publikinę sėklą“. Didelė dalis augalų buvo auginami
šiose institucijose.[...] Viešas augalų veisimas yra praeities dalykas. Faktiškai
nebėra viešai prieinamų natūralių sėklų.“
[D.Runyon]: „Yra tik 5 rūšys sėklų, kurias
leidžiama sodinti. Tačiau nesenai gavau sojų pupelių, kurias atvežė iš
Ilinojaus valstijos. Jos nėra GMO. Nepritaikytos viešam naudojimui. Kartais prieinu
iki to, kai nebeleidžiama pirkti legalių sėklų. Iš ko tuomet aš galiu rinktis?“
-
[D.Runyon]
Aš paštu gavau juodąjį „Monsanto“ nelegalių fermerių sąrašą. Taip pat čia yra
fermeriai, kurie yra buvę kalėjime, arba tie, kurie nesutvarkė savo popierių. Tokie
pro jų akis neprabėga. Aš esu ten įrašytas dėl to, kad negalėjau sutvarkyti
savo popierių.
-
[M.Parr]
O aš ar esu tame sąraše?
-
Taip.
-
Matau
dvi pavardes fermerių su kuriais dirbu.
-
Šitas
sąrašas... Dabar dėl to man nebus leidžiama pirkti „Monsanto“ sojų sėklų. Todėl
man iškyla klausimas: ką man sodinti.
-
„Monsanto“
padavė mane į teismą, sakydami, kad aš skatinu fermerius laužyti įstatymus
valydamas jų pačių sėklas.
-
[M.Parr]
Teismo salėje dar nebuvau, tačiau jau esu skolingas 25 tūkst. dolerių. Žmonėms,
kurie anksčiau buvo mano draugai, dabar draudžiama su manimi kalbėti. Mes buvome
draugais 50 metų, o dabar net negalim pasimatyti.
-
[Fermeris]
Taip. Aš neteigiau, kad esu kaltas, bet man buvo pigiau sumokėti baudą, negu
bandyti juos nugalėti. Tai ėda tave... kuomet žinai, jog jie neteisūs, bet
negali jiems paprieštarauti.
[T.Roush, JAV kukurūzų augintojų asociacijos
viceprezidentas, kukurūzų augintojas]: „“Monsanto“ mus neteisingai apkaltino tuo,
kad nesilaikėme sutarties nors tai buvo netiesa. Jie ateina į turgų, suranda
dominuojantį fermerį, ir jeigu žino, kad gali jį sužlugdyti, įbaugina visus
kitus su juo nebeturėti santykių. Mano šeima
kovai su jaus išleido 400.000 $. Ir mums būtų prireikę dar mln., jei būtume juos padavę į teismą. Mes atsisakėme
teismo. Man pasirodė, kad sistema veikia taip: turi dėti pinigus panelei
Teisybei ant svarstyklių ir tas, kuris būna padėjęs daugiausiai pinigų bei būna
nusisamdęs geriausius teisininkus, kurie sako didžiausius melus, laimi. Atrodo,
kad mūsų teisingumo sistema dabar veikia šitaip. Tai siaubinga. Kaip fermeris
gali nugalėti tokią korporaciją kaip „Monsanto“. Prieš tris dienas kalbėjau su
jaunuoliu, kuris nusipirko fermą. Tas vargšas nori pradėti ūkininkauti. Jo sužadėtinė
buvo su juo. Aš su jais pasikalbėjau ir pasakiau jiems kelis naudingus
patarimus. Deja, geriausias mano duotas patarimas buvo: „pamėginkit nuo viso
šito pabėgti, kol dar nenudegėt pirštų. Nekovokit prieš juos ir duokit jiems,
ko jie nori, nes jūs jų nenugalėsit.“ „Monsanto“ valdo visos šalies fermas. Jeigu
nori auginti kokią nors agrokultūrą, tai tu turi sugulti su „Monsanto“. Jie valdo
sojų pupeles. Jie kontroliuos tą produktą, tas sėklas iki pat prekybos centro. Jie,
iš esmės, siekia valdyti visą maistą. “
<“Monsanto“ atsisakė duoti interviu šiam
filmui.>
Uždanga
Tarp „monsanto“ ofisų ir tarp pagrindinius
sprendimus priimančių žmonių yra didžiulis skirtumas.
[T.Roush]: „C.Thomas buvo „Monsanto“ advokatas. Tai
nebūtų labai svarbu, jeigu ne viena byla, kurioje jie sprendė sėklų saugojimo „problemą“.
Teisėjas C.Thomas dalyvavo šioje byloje ir leido uždrausti fermeriams pasilikti
savo pačių sėklas.“
„Monsanto“ turėjo labai artimų ryšių su Bušo administracija
ir su Klintono administracija. Dėl to ir nebuvo kilę debatai dėl šių radikalių
pasikeitimų maisto sistemoje.
Per paskutinius 25 m., vyriausybėje dominavo
industrija, kurią vyriausybė turėjo kontroliuoti. Kuomet turi žmonių su didele
kompetencija industrijoje, jie gali pasidaryti labai geri kontrolieriai
vyriausybėje. Svarbiausia yra interesai, kuriuos jie pasiruošę ginti.
Mes kalbame apie jėgą, centralizuotą jėgą, kuri
yra naudojama prieš žmones, kurie gamina tikrą maistą, kaip kad fermeriai. Ji yra
naudojama prieš tų fermerių darbuotojus bei prieš vartotojus, kurie yra laikomi
nežinomybėje apie tai, ką jie valgo ir apie tai, ką tai daro jų kūnams.
SB-63 yra vartotojų teisę į žinojimą byla. Ji reikalauja,
kad klonuotas maistas turi būti žymimas kaip klonuotas.
Gyvūnų klonavimas yra fundamentaliai naujas
dalykas. Bet aš neįtikėtiną dalyką, jog ne tik norima pardavinėti klonuotų
gyvūnų mėsą, bet jie taip pat nori parduoti ją nepažymėję to etiketėse.
-
Kiek
liudininkų turite opozicijoje?
-
N.Krimers
iš Bareu fermų. Noriu pasakyti, kad toks žymėjimas sukelia nereikalingas baimes
vartotojams. To nereikėtų daryti, kol industrija galės pradėti mokyti žmones
apie šią technologiją. Mums atrodo, kad vien etiketės, kuri juos įspėja, yra
nepakankama.
<SB-63
valstybės teisių aktų leidėjų buvo paskelbtas galiojantis, tačiau
gubernatorius Švarcnegeris šį įstatymą vetavo.>
Šios kompanijos dantimis ir nagais kovoja prieš
žymėjimą. Greitojo maisto industrija kovoja prieš nutarimą rašyti kalorijų
skaičių meniu. Jie nenori jums sakyti, kiek gramų riebalų turi jų produktai. Mėsos
gaminimo kompanijos metų metus kovoja prieš šalies nurodymo žymėjimą. Jie taip
pat nenori žymėti genetiškai apdirbtų produktų. Dabar 78 % prekybos centre parduodamų produktų turi
bent vieną genetiškai perdirbtą ingredientą. Manau, kad vartotojams labai
svarbu žinoti, kas yra jų maiste ir kaip jis vadinamas.
Tačiau jie ne tik nenori, kad jūs žinotumėt kas
yra jų produktuose, bet jie nori įvesti įstatymą draudžiantį kritikuoti jų
produktus.
-
Ar
jūs labai pakeitėte savo meniu?
-
[Motina,
kurios vaikas mirė, nes suvalgė mėsainį, turėjusį E – koli bakterijų] Taip,
mes... Jums reikėtų pasitarti su advokatais prieš dedant tai į filmą. [...]
Mėsos ir vištienos industrija gali pradėti mane sekti...
-
Tikrai?
Vien dėl pasakymo... Tai labai...
-
Priklauso
nuo konteksto.
-
Bet
juk tu nesakai: „Žmonės, nevalgykit to ir ano...“
-
Taip,
atsiprašau, bet aš dabar esu daug atsargesnė. Iš pradžių mano reakcija buvo
tokia: „Tegul paduoda jie mane į teismą. Tegul paduoda mirusio vaiko motiną į
teismą. Pamatysim kas iš to išeis.“
-
Bet
argi nekeista, kad jūs net negalite pasakoti apie savo...
-
Na,
daržovių šmeižto įstatymai... yra kitokie.
[Motina, kurios vaikas mirė, nes suvalgė mėsainį,
turėjusį E – koli bakterijų]: „Maisto industrija turi daug geresnę apsaugą, nei
kitos industrijos. Mėsos industrija padavė Oprą į teismą vien dėl to, kad
moteris kažką pasakė apie juos per savo laidą.“
<Teksaso galvijų augintojas padavė Oprah į
teismą dėl nepagarbos (disparaging) maisto produkto ir dėl pelno praradimo. Po
6 metų bylinėjimosi ir po 1 mln. kainavusios bylos, Oprah galų gale laimėjo
ieškinį.>
Kolorade yra rimtas nusikaltimas būti
nusižengusiam mėsos apsaugos įstatymui. Už skrudintos jautienos, kuri yra pagaminama
Kolorado valstijoje kritikavimą, gali sėsti į kalėjimą.
Keliose valstijose yra uždrausta publikuoti mėsos
gaminimo operacijų nuotraukas. Netgi galvijų nuotraukas. Tuo pačiu metu jie
turi tokių teisių (sūrainio teisės), dėl kurių paduoti į teismą yra labai
sunku. Šios kompanijos turi labai daug advokatų ir jie gali paduoti jus į
teismą, nors ir jie puikiai žino, jog nelaimėtų, tačiau vien dėl to, kad
parodytų, kad jie tai gali (dėl viso pikto, kad „nusiųstų žinutę“).
<Monsanto suima M.Parr dėl „padėjimo fermeriams
laužyti patentų įstatymą“ t.y. vien dėl to, jog jis užsiiminėjo sėklų valymo
verslu.>
Štai čia yra nufilmuotas „Monsanto“ kompanijos ir
M.Parr teismas:
-
[Monsanto
advokatas] Pone Parr‘ai, ar jūs žinote, kad jūs iškviestas į teismą, dėl jūsų
banko įrašų? [...] Ar jūs turite dirbamos žemės, pone Parr‘ai?
-
Taip?
-
Kiek
akrų priklauso jums?
-
3.
-
Kiek
laiko turite šį Dell kompiuterį? [...] Ponas Kaufmanas pas jus valydavo sojų
pupeles?
-
Tik pupeles.
-
....?..?..Haroldas
Sinas?....?
-
Tik
pupeles...
-
Ar
kuris nors tavo paslaugų naudotojas sakė tau, kad nebenori naudotis tavo
paslaugomis?
-
R.Meril‘as...Maksas
L.,..D.Kaufmanas,....,...,..
[M.Parr]: „Pasakysiu jums, jog mane labiausiai
išgąsdino tai, kad tie žmonės turėjo visus mano išrašytus čekius visiems
bankams, kuriuos naudojau per paskutinius 10 metų. [...] Tie žmonės nėra
paprasčiausi klientai. Jie yra asmeniniai draugai. Man yra labai skaudu žinoti,
kad tas sąrašas yra „Monsanto“ žinioje.[...] Tai, iš esmės, stumia mane iš
verslo. Viskas baigta. “
[S.R.Pennell‘as, M.Parr‘o advokatas]Ši byla buvo
pirmoje, kai sėklų kompanija, padavė į teismą sėklas valantį žmogų. Taigi,
jeigu „Monsanto“ laimės šią bylą, tai ne tik išstums Mo iš verslo, bet taip pat
atbaidys kitus fermerius nuo to ką daro Mo.
<Po 4 mėn. M.Parr‘as susitarė su „Monsanto“, nes jis daugiau
nebegalėjo susimokėti mokesčių.>
Šokai sistemai.
Anksčiau mūsų maisto sistema norėjo aptarnauti
mažesnę dalį žmonių, todėl mes augindavome daug mažiau pasėlių, daug mažiau
pasėlių rūšių bei kompanijų skaičius būdavo mažesnis. O dabar, net kai
aptarnauja visus šalies žmones, sistema darosi daug reiklesnė. Greitai sistemą
ištiks krizė, tačiau niekas nežino, kada taip atsitiks.
[T.Roush]: „Moderni agrokultūros produkcija reikalauja
didelių kiekių dyzelino. Mūsų fermai per metus reikia apie 40 tūkst. galonų per
metus. [...]„Pasaulyje sparčiai mažėja maisto atsargos ir niekas apie tai
nekalba. Rezervai sparčiai tuštėja.“
Mes sunaudojame daug kuro, to net nejausdami. Vienos
bandos atgabenimas į skerdyklą reikalauja 75 galonų kuro. Taigi mes matome, kad
ši didelio produktyvumo mašina nėra atspari tokioms problemoms, kaip kad kuro
kainų augimas.
[Žiniasklaida]: „maisto kainos praėjusį mėnesį 3,9
% didesnės, negu jos buvo
praėjusiais metais. [...] Kukurūzų bei kitų maisto šaltinių kainos yra dvigubai
didesnės nei buvo prieš 12 metų. [...]Pasaulyje yra rengiamos protesto akcijos.
Maisto kainų krizė jau sugebėjo nuversti vieną vyriausybę.“
Mes pardavinėjame grūdus kitose šalyse labai pigiai,
kad kitų šalių fermeriai, kurie nėra pasiekę mūsų lygio, negalėjo su mumis
varžytis. Taigi jiems maistą auginti patiems pasidarė nebenaudinga.[...]
Kiekvieną mėnesį žiniose pasirodo naujienos, kurios šiek tiek praskleidžia
maisto gamybą dengiančias užuolaidas: [Žiniasklaida] „Karvės, kurios nebegali
pastovėti ant kojų yra žiauriai kankinamos, kad pačios nueitų iki skerdyklos. [...]
Per metus milijonai galonų kiaulių srutų subėga į upę. [...] Valdžios
atsakingos už maisto patekimą į prekybos centrus, sako, kad nežino iš kur
atkeliavo salmonele užkrėstos daržovės.“ Kiekvieną kartą, iš kiekvienos
istorijos, JAV po truputį sužino, kas vyksta virtuvėje, kurioje yra ruošiamas
jų maistas. Ir, kiekvieną kartą tai pamatę, žmonės pradeda ieškoti
alternatyvų.
[G. Hirshberg]: „Ironija slypi tame, kad vidutinis
vartotojas nesijaučia galintis kažką padaryti. Jie mano, kad turi paklusti
industrijai ir pirkti viską, ką ji parduoda. Patikėkit manim, reikia daryti
atvirkščiai. Kiekvieną kartą, kai mūsų perkama prekė būna nuskaitoma lazeriu, mes
balsuojame už organines ar neorganines prekes. {[„Valmarto“ darbuotojas]: „Prieš
metus „Valmartas“ nusprendė remti „rBST hormono“ neturinčio pieno tiekėjus. Mes
priėjome tokį sprendimą, nes to norėjo mūsų klientai.“}
Kiekvienas
individas, gali pakeisti didelės kompanijos nuomonę ir tai darydamas galbūt kala
vinį į sintetiškojo augimo karstą.“
Šioje šalyje norint sočiai pavalgyti reikia mokėti
didesnę pinigų sumą, nei norint paprastai užvalgyti. Kai kurie žmonės tų pinigų
tiesiog neturi. Todėl tai yra viena iš priežasčių, dėl kurių mums reikia keisti
politiką, kurioje morkos būtų pigesnės, bet ne traškučiai.
Žmonės mano: „Šios kompanijos yra tokios didelės
ir galingos, jog jų nugalėti yra neįmanoma.“ Tačiau pažvelkite į tabako
industriją. Jos buvo užėmusios didelę dalį valdančiosios politikos, tačiau ji
buvo palaužta. Kova prieš tabaką, tobulai iliustruoja, jog industrijos
neatsakingas elgesys gali būti pakeistas.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą
Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.